Pokud se zamyslíme nad tím, co vše musí být v restauraci a nebo jiném gastro zařízení pro to, aby toto zařízení splňovalo hygienické a kuchyňské normy, dojdeme k závěru, že se jedná vcelku o spoustu věcí. Nehledě na to, že potřebujeme také kuchyni a samotný podnik vybavit hromadou nádobí a věcmi, které potřebujeme pro jeho bezchybný provoz. Většina vybavení pro gastronomii, jako jsou například různé elektrospotřebiče, je vyrobeno hlavně z nerezu. Není tím pádem divu, že jsou tyto spotřebiče a jiné pomůcky vcelku drahé.

Co je tedy nejdůležitější vybavení gastronomie?

Pro fungování kuchyně potřebujeme několik základních věcí. Nejprve se musíme zamyslet nad tím, že kuchař musí mít kde vařit. K tomu mu poslouží sporák. Buď se jedná o obyčejnou varnou desku a nebo je to kombinovaný sporák přímo s troubou. Pokud budeme mít pro kuchaře jenom varnou desku, tak potřebujeme ještě někam umístit volně stojící a nebo vestavnou troubu na pečení. Pokud se budeme bavit o nádobí, tak se jedná o různé pánve, kastroly, hrnce a příbory + několik sad nožů. Aby kuchyně splňovala bezpečnostní předpisy tak potřebuje mít nějaký přípravný a výdejní pult a dále hlavně myčku nádobí a ukládací prostor na jednotlivé kusy nádobí umístěný tak, aby jej měl kuchař vždy po ruce. Dále je také potřeba nějaké místo, kde budou potraviny. O mrazícím a chladícím boxu na momentálně potřebné potraviny ani nemluvě. V neposlední řadě je třeba nějaký dřez na umývání všeho možného a nebo jenom opláchnutí rukou. V takovéto kuchyni může kuchař bez problému fungovat. Ještě existuje spousta doplňkového vybavení gastronomie, ale toto je to nejnutnější co ve vybavení gastro provozů nikdy nesmí chybět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *