Pokud se zamyslíme nad tím, co vše musí být v restauraci a nebo jiném gastro zařízení pro to, aby toto zařízení splňovalo hygienické a kuchyňské normy, dojdeme k závěru, že se jedná vcelku o spoustu věcí. Nehledě na to, že potřebujeme také kuchyni a samotný podnik vybavit hromadou nádobí a věcmi, které potřebujeme pro jeho bezchybný provoz. Většina vybavení pro gastronomii, jako jsou například různé elektrospotřebiče, je vyrobeno hlavně z nerezu. Není tím pádem divu, že jsou tyto spotřebiče a jiné pomůcky vcelku drahé.

Co je tedy nejdůležitější vybavení gastronomie?

Pro fungování kuchyně potřebujeme několik základních věcí. Nejprve se musíme zamyslet nad tím, že kuchař musí mít kde vařit. K tomu mu poslouží sporák. Buď se jedná o obyčejnou varnou desku a nebo je to kombinovaný sporák přímo s troubou. Pokud budeme mít pro kuchaře jenom varnou desku, tak potřebujeme ještě někam umístit volně stojící a nebo vestavnou troubu na pečení. Pokud se budeme bavit o nádobí, tak se jedná o různé pánve, kastroly, hrnce a příbory + několik sad nožů. Aby kuchyně splňovala bezpečnostní předpisy tak potřebuje mít nějaký přípravný a výdejní pult a dále hlavně myčku nádobí a ukládací prostor na jednotlivé kusy nádobí umístěný tak, aby jej měl kuchař vždy po ruce. Dále je také potřeba nějaké místo, kde budou potraviny. O mrazícím a chladícím boxu na momentálně potřebné potraviny ani nemluvě. V neposlední řadě je třeba nějaký dřez na umývání všeho možného a nebo jenom opláchnutí rukou. V takovéto kuchyni může kuchař bez problému fungovat. Ještě existuje spousta doplňkového vybavení gastronomie, ale toto je to nejnutnější co ve vybavení gastro provozů nikdy nesmí chybět.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *